Welke dieren kun je allemaal opzetten?

opgezette vogel

In de natuur leven tal van prachtige dieren. De opgezette versies hiervan zijn tegenwoordig ook niet meer weg te denken uit het interieur. Opgezette dieren voegen iets extra’s toe aan je interieur. Je kunt een opgezet dier kopen in de winkel, maar ook zelf laten opzetten wanneer je bijvoorbeeld een dood dier hebt gevonden. In het laatste geval heb je wel te maken met een aantal regels. Lees snel verder over deze regels!

opgezette vogel

Regels bij taxidermie

Welke dieren mogen niet opgezet worden?

Het opzetten van dieren wordt ook wel taxidermie genoemd. Je mag niet zomaar alle dieren (laten) opzetten. Dieren die bijvoorbeeld op de lijst van streng beschermde diersoorten staan, mogen niet worden opgezet. Hiervoor geldt de uitzondering dat dit wel is toegestaan wanneer het dier wordt opgezet voor onderwijsdoeleinden. In dat geval moet wel een ontheffing aangevraagd worden. Voorbeelden van dieren die niet zonder ontheffing opgezet mogen worden, zijn diverse soorten vleermuizen, diverse soorten muizen en diverse soorten bunzingen. Er is online een lijst beschikbaar waarin de dieren die niet opgezet mogen worden, staan opgesomd.

Welke dieren mogen wel opgezet worden?

Er is ook een lijst voor dieren die wel opgezet mogen worden. Voorwaarde hierbij is wel dat u de dieren dood heeft gevonden en dat zij een natuurlijke dood zijn gestorven. Dieren die op voorgenoemde lijst voorkomen, zijn onder andere het damhert, de eekhoorn, de das, de haas, het konijn, de vuursalamander enzovoort. De lijst is lang dus er blijft nog genoeg over wat wel opgezet mag worden.

Dan geldt er nog iets bijzonders voor vogels in het algemeen. Vogels die in de EU in het wild voorkomen, mogen namelijk opgezet worden. Voor vogels geldt dus een vrijstelling. Wel dien je te voldoen aan een aantal voorwaarden:

  • De opgezette vogel is buiten jouw schuld of medeweten om gestorven;
  • Als je de vogel niet zelf opzet, dien je de vogel binnen 3 dagen naar een taxidermist te brengen;
  • Je mag de opgezette vogel niet verkopen of bezitten om te verkopen;

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *